Енергоефективне освітлення в Бутинській ЗОШ Реалізований

Доданий
25.11.2019
Номер
5
Освіта

Рівень освітленості приміщень школи не відповідає унормованим показникам, а енергоспоживання - нормативно встановленим вимогам .
Приміщення освітлюються світильниками з лампами розжарювання 200-300 Вт. Цей варіант не забезпечує достатній рівень освітленості у приміщеннях.

Автор проєкту
Лариса
Лариса Борсук
Бюджет
30 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
Бутин
Адреса
Збаразький район, Бутин

Опис

Опис проекту

Мета: Впровадження енергоощадної та енергоефективної системи освітлення в загальноосвітній школі с. Бутин.

Завдання:
1. Обстеження шкільних приміщень для визначення реального рівня освітленості та енергоспоживання.
2. Закупівля необхідного обладнання і матеріалів.
3. Виконання ремонтно-монтажних робіт.
3.1. Демонтування світильників, переобладнання частини демонтованих світильників для подальшого використання. Встановлення нових світильників.

Актуальність: Учні та вчителі проводять у школі майже весь робочий день. Щорічно на трудову діяльність людина витрачає близько 1900 годин, що становить близько 20% від сумарного річного часу життя. І оскільки 80% інформації людиною сприймається візуально, освітлення робочого місця є предметом виключної важливості.

За даними статистики, недостатнє або неправильне освітлення неминуче тягне за собою зниження працездатності на 25-30%. Більше того, погане освітлення негативно впливає на зір і на нервову систему людей, які працюють, особливо дітей. А використання старих технологій, як правило, є причиною того, що значна частина витрат на електроенергію припадає на освітлення. Особливо актуальною ця проблема стає в зимовий час, коли темніє рано і учні та педагогічні працівники змушені працювати в умовах поганого штучного освітлення, а витрати на електроенергію зростають.

Як бачимо, світлодіодне освітлення не дарма є актуальним напрямком у сфері сучасного освітлення. Світлодіодні світильники споживають в два рази менше електроенергії і мають гарний вибір температури світла порівняно з люмінесцентними лампами. При якісному освітленні працюється ефективніше, поставлені завдання вирішуються швидше і з меншою кількістю помилок.

Інформація стосовно доступності (результатів) проекту

Кількісні результати: Облаштування 18 приміщень та коридорів школи новою системою освітлення.

Якісні результати: Зниження встановленої потужності освітлювального обладнання до 23,4 кВт. Приведення рівня освітленості до нормативних показників. Покращення навчальних умов, створення атмосфери, що приносить радість від навчання, мотивує учнів і педагогів.

Обґрунтування необхідності реалізації проекту

Основною метою даного проекту с заміна застарілої системи загального штучного освітлення школи, що сприятиме зниженню енергоспоживання та підвищенню показників освітленості приміщеннях закладу.

За понад 40 років існування школи не було проведеного жодного капітального ремонту або реконструкції системи освітлення. Протягом зазначеного часу встановлене обладнання зношувалося, потребувало заміни. Часто такі заміни не були рівноцінними і не дозволяли підтримувати експлуатаційні характеристики системи освітлення у проектних межах. Таким чином, поступово погіршувалися мікрокліматичні умови для навчання дітей і трудової
діяльності вчителів.

Невдоволеність учнів, учителів і батьків рівнем освітленості спонукала деякі батьківські колективи на свій розсуд модернізувати освітлення у закріплених за класами навчальних кабінетах. Але ці модернізації не змогли суттєво покращити описану ситуацію. Проблема залишаєтьсям і розв'язати її можна, реалізувавши запропоновану проектну пропозицію.

У випадку реалізації проектної пропозиції 142 учні школи та 38 осіб педагогічного та обслуговуючого персоналу отримають якісне освітлення для навчання, можливість комфортно себе почувати. зосереджено та без утоми працювати. Вишнівецька ОТГ матиме заклад освіти, в якому енергозбереження забезпечуватиметься не
лімітуванням енергоспоживання, а сучасною системою загального штучного освітлення.

Територія, де буде реалізовано Ваш проект

Бутинська ЗОШ І-ІІІ ст.

Відповідальні підрозділи

Відділ освіти, культури, молоді та спорту

ПІБ Відповідальної особи

Погранична М.В.